IdenkaІдеї. Думки. Сенси.
Пошук

Дитині поставили 8/9 за Апгар – що насправді означають ці дві цифри

«8/9 за Апгар» – одна з перших цифр, яку батьки чують після народження дитини. Але це не оцінка здоров'я «на все життя» і не шкільна десятка. Пояснюємо кожен із п'яти показників, дві цифри через риску та ситуації, коли оцінювання продовжують.

Шкала Апгар – таблиця балів новонародженого та розшифрування 7/8, 8/9, 9/10

Шкала Апгар – це швидка стандартизована оцінка стану новонародженого після пологів за п'ятьма ознаками: частотою серцебиття, диханням, м'язовим тонусом, рефлекторною реакцією та кольором шкіри. Кожна ознака отримує 0, 1 або 2 бали, тому максимальна сума становить 10.

Оцінювання проводять приблизно через 1 хвилину та через 5 хвилин після народження. Саме тому запис «8/9» означає не вісім балів із дев'яти, а 8 балів на першій хвилині та 9 – на п'ятій. Шкалу створила американська лікарка-анестезіологиня Вірджинія Апгар у 1952 році, і вона досі використовується як короткий спосіб описати стан немовляти одразу після пологів.

Оцінка за Апгар не є самостійним діагнозом і не дозволяє за однією цифрою прогнозувати здоров'я, інтелект чи неврологічний розвиток конкретної дитини. Значення оцінки інтерпретує медична команда разом з іншими клінічними даними.

Що таке шкала Апгар

Шкала Апгар показує, як новонароджений адаптується до життя поза материнським організмом у перші хвилини після народження. Вона не замінює повного огляду неонатолога, аналізів чи інших методів обстеження.

П'ять компонентів легко запам'ятовуються за англійською абревіатурою APGAR:

  • Appearance – колір шкіри.
  • Pulse – частота серцебиття.
  • Grimace – рефлекторна відповідь.
  • Activity – м'язовий тонус.
  • Respiration – дихання.

Кожен показник оцінюють від 0 до 2 балів. Загальна шкала Апгар тому має діапазон від 0 до 10 балів.

Таблиця шкали Апгар

Максимальні 2 бали за кожним критерієм означають найкращу відповідь у межах цієї конкретної шкали. Оцінка відображає стан саме в конкретну хвилину після народження.

Критерій0 балів1 бал2 бали
СерцебиттяВідсутнєМенше 100/хвПонад 100/хв
ДиханняВідсутнєПовільне, нерегулярне або слабкеДобре дихання, сильний крик
М'язовий тонусМлявістьНевелике згинання кінцівокАктивні рухи
Рефлекторна реакціяРеакції немаєСлабка реакціяАктивна реакція, крик/кашель/чхання
КолірБлідість або синюшністьТулуб рожевий, кінцівки синюшніШкіра рожева

Ця таблиця пояснює, чому абсолютно здорова дитина не обов'язково отримує 10 уже на першій хвилині. Наприклад, кисті та стопи можуть залишатися синюватими під час нормальної ранньої адаптації.

Що означають дві цифри

Перша цифра – оцінка приблизно через 1 хвилину, друга – приблизно через 5 хвилин після народження. Тому 7/8, 8/9 та 9/10 відображають динаміку, а не два різні «діагнози».

Наприклад:

ЗаписЯк читати
7/87 балів на 1-й хвилині, 8 – на 5-й
8/98 балів на 1-й хвилині, 9 – на 5-й
9/99 балів на обох оцінюваннях
9/109 балів на 1-й хвилині, 10 – на 5-й
6/8Стан на 5-й хвилині покращився порівняно з першою

Для доношених і пізніх недоношених немовлят оцінку 7–10 балів на п'ятій хвилині вважають обнадійливою, 4–6 – помірно аномальною, 0–3 – низькою.

Важлива саме динаміка. Якщо показники покращуються між першою та п'ятою хвилиною, це показує відповідь організму на перехід до позаутробного життя та, за потреби, проведену допомогу.

Чому шкала Апгар не починає реанімацію

Рішення про необхідність допомоги новонародженому не чекає першої хвилини й не залежить від готової суми Апгар. Якщо дитина потребує підтримки дихання або інших невідкладних заходів, команда починає їх одразу.

Саме тому помилково уявляти шкалу Апгар як «іспит», після якого лікарі вирішують, чи втручатися.

Оцінка потрібна для стандартизованого опису стану й того, як немовля реагує на адаптацію та проведені заходи.

Що означає 8/9

Оцінка 8/9 за Апгар зазвичай означає, що новонароджений мав добрий стан після народження, а до п'ятої хвилини один із параметрів покращився. Причиною втрати одного-двох балів на першій хвилині часто може бути колір шкіри або інша особливість ранньої адаптації.

Не потрібно намагатися самостійно визначати, «який саме бал зняли», якщо медична команда не пояснювала цього. Однакова загальна сума може складатися з різних комбінацій показників.

Після перших хвилин життя увага батьків швидко перемикається на зовсім інші питання – від годування до вибору імені. Якщо ім'я ще не остаточно визначене, на Idenka є окрема добірка імен для дівчаток із поясненням походження та практичних нюансів вибору.

Що означає 7/8

7/8 за шкалою Апгар означає, що на першій хвилині сума становила 7 балів, а на п'ятій – 8. Для доношеної або пізньої недоношеної дитини оцінка 7–10 на п'ятій хвилині належить до обнадійливого діапазону.

Проте навіть однакова оцінка 7 може мати різне клінічне значення залежно від гестаційного віку, перебігу пологів, медикаментів матері та того, які саме компоненти дали нижчі бали.

Тому цифру потрібно розглядати разом із реальним станом дитини, а не окремо від нього.

Що означають низькі бали

Низький бал показує, що в конкретну хвилину новонароджений мав ознаки порушеної адаптації й потребував уважної оцінки та, можливо, підтримки. Але навіть низька шкала Апгар не встановлює конкретну причину.

На оцінку можуть впливати:

  • Недоношеність.
  • Ліки, отримані матір'ю.
  • Вроджені аномалії.
  • Інфекції.
  • Порушення дихання чи кровообігу.
  • Проведення реанімаційних заходів.

Саме тому низький Апгар не дорівнює автоматично асфіксії. AAP та ACOG прямо застерігають від такого спрощення.

Коли оцінювання повторюють

Якщо на п'ятій хвилині оцінка залишається нижчою за 7, шкалу Апгар можуть повторювати кожні п'ять хвилин до 20-ї хвилини. Так медична команда бачить не одну цифру, а послідовність змін стану.

У виписці тому інколи можна побачити більше двох оцінок.

Це не означає, що сам тест «лікує» чи визначає прогноз. Він лише стандартизовано фіксує клінічний стан у часі.

Чи прогнозує Апгар майбутнє

Шкала Апгар не призначена для прогнозування інтелекту, розвитку чи неврологічного майбутнього конкретної дитини. Особливо некоректно робити висновки за оцінкою на першій хвилині.

Низькі бали на п'ятій і наступних хвилинах мають статистичні зв'язки з певними несприятливими результатами на рівні великих груп, але це не перетворює їх на індивідуальний прогноз. AAP підкреслює, що більшість дітей із низькими оцінками не розвивають церебральний параліч, а сама оцінка не може визначати майбутній неврологічний стан конкретного немовляти.

Апгар – моментальний знімок перших хвилин, а не оцінка потенціалу дитини.

Коли дитина підросте, питання безпеки вже будуть зовсім іншими. Наприклад, для молодших школярів окремо розібрано, як обрати смарт-годинник для дитини.

Чому 10/10 буває не завжди

Відсутність 10 балів не означає, що з дитиною «щось не так». Один бал часто втрачається саме за колір кінцівок, який у перші хвилини може відрізнятися від кольору тулуба.

Також шкала має суб'єктивні компоненти, особливо оцінку кольору. Сучасні дослідження окремо обговорюють обмеження візуального оцінювання шкіри в немовлят із різними відтінками шкіри.

Тому 9/10 не потрібно сприймати як «краще» життя порівняно з 8/9.

Що важливо батькам

Після пологів корисніше запитати не лише «скільки за Апгар», а й чи стабільно дитина дихає, чи потребувала підтримки та чи є щось, за чим медики планують спостерігати. Так відповідь стає клінічно змістовнішою.

Якщо родина переживає перші емоційно насичені дні, духовна підтримка може бути окремою частиною сімейного досвіду. На Idenka є матеріал про молитву за дітей, але духовні практики не замінюють спостереження педіатра чи неонатолога.

Шкала Апгар коротко

Шкала Апгар – це п'ять показників, максимум 10 балів і дві стандартні точки оцінювання – 1 та 5 хвилин.

ПитанняВідповідь
Коли оцінюють?На 1-й і 5-й хвилині
Скільки показників?5
Максимум10 балів
Що означає 8/9?8 на першій, 9 на п'ятій хвилині
Чи це діагноз?Ні
Чи прогнозує інтелект?Ні
Коли повторюють?При оцінці нижче 7 на 5-й хвилині – далі з інтервалом 5 хв до 20 хв

Головне – не перетворювати дві цифри у виписці на прогноз усього подальшого життя.

Часті запитання

Що таке шкала Апгар?

Шкала Апгар – система швидкої оцінки стану новонародженого за серцебиттям, диханням, тонусом, рефлексами та кольором.

Що означає 8/9 за Апгар?

8 балів на першій хвилині й 9 балів на п'ятій.

Що означає 7/8 за Апгар?

7 балів на першій хвилині та 8 на п'ятій. Для доношеної дитини оцінка 7–10 на п'ятій хвилині належить до обнадійливого діапазону.

Чому ставлять дві оцінки?

Щоб оцінити стан одразу після народження і побачити, як він змінився до п'ятої хвилини.

Чи погано, якщо не 10 балів?

Ні. 8 або 9 балів можуть бути цілком сумісні з доброю адаптацією новонародженого.

Чи показує Апгар асфіксію?

Сам по собі – ні. Низький Апгар не можна використовувати як єдиний доказ асфіксії.

Чи впливає Апгар на майбутній розвиток?

Одна оцінка не дозволяє передбачити індивідуальний неврологічний або інтелектуальний розвиток дитини. Дмитро

← Усі матеріали: Здоровий спосіб життя

Читайте також

Усі матеріали ↗